Dodana: 1 luty 2007 08:34

Zmodyfikowana: 1 luty 2007 08:34

Jak uchronić się przed ptasią grypą ?

Główny Inspektor Sanitarny wydał zalecenia w związku z możliwym występowaniem w Polsce ptasiej grypy.

Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70c.

Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy.

Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci.

Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.

Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci.

Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli inspekcji weterynaryjnej i państwowej inspekcji sanitarnej.

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook